Crowdfunding energieleverancier Eneco succesvol van start


De crowdfundingactie om energieleverancier Eneco in publieke handen te houden is succesvol van start gegaan. Binnen enkele dagen kon inniatiefnemer Jan Willem Zwang melden dat de teller al op bijna 9 miljoen euro staat. Jan Willem Zwang, energiespecialist van crowdfundingsplatform Greencrowd, had zich zo’n succevolle lancering niet kunnen voorstellen.

 

Eigenaar Eneco

Momenteel is energieleverancier Eneco eigendom van 53 gemeenten. Iets wat waarschijnlijk op korte termijn zal veranderen. Zo gaven onder andere Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg aan dat ze hun aandelen in energiebedrijf Eneco willen afstoten. Deze vier gemeenten zijn samen al goed voor ruim 60 procent van de aandelen. Hiermee lijkt de verkoop van Eneco erg dichtbij. Volgens de vier gemeenten past het eigenaar zijn van een commerciële energieleverancier niet goed binnen de verantwoordelijkheden van de gemeente.

 

Groene koers doorzetten

Volgens Zwang is het van groot belang om de groene koers van Eneco door te zetten. En om deze reden is het van groot belang dat Eneco in publieke handen blijft. Hierover zegt hij het volgende; “Eneco is het enige traditionele energiebedrijf dat tien jaar geleden voor groen is gegaan. Wij willen die koers voorzetten.”

Met de verkoop van het energiebedrijf is Zwang bang dat een commerciële partij of private investeerder de duurzame focust verliest. Hierbij wordt het bedrijf voornamelijk voor het klantenbestand of rendementen opgekocht. Hierna worden investeringen in duurzaamheid en innovatie direct stopgezet aangezien deze niet rendabel genoeg zijn. Een keuze die ook een negatief effect heeft op de Nederlandse klimaatdoelen.

 

Veel animo

Op dit moment zijn er al meer dan duizend mensen die een bijdrage hebben gedaan. Sommige zijn klein (vanaf €50,-) en sommige investeringen zijn een stuk hoger. Crowdfunders kunnen zelf bepalen hoeveel geld zij willen inleggen. Onder de deelnemers zijn onder andere veel (oud) Eneco medewerkers, vermogende particulieren en andere (energie) bedrijven. Zo gaf energiebedrijf Zelfstroom aan dat het 1,5 miljoen euro in de crowdfunding steekt.

Veel investeerders hebben een eigen reden, maar veel geven wel aan dat ze bang zijn voor grote partijen die het bedrijf te veel veranderen. Hierbij wordt onder andere gedacht aan de verkoop van Nuon en Essent aan Vattenfall en RWE. ”Ze merken dat de investeringen in duurzame energie achteruit zijn gegaan door miljardenafschrijvingen en dat de personeelsaantallen zijn gehalveerd.”

 

Waarde Eneco

Momenteel wordt de waarde van Eneco geschat op een bedrag tussen de 2,5 en 2,9 miljard euro. Om mee te kunnen dingen in de verkoop moet er rond de 250 miljoen euro opgehaald worden. Een bedrag wat nog ver weg is. Om een serieus kans te maken wil Zwang meer partijen gaan aansluiten. Hierbij denkt hij onder andere aan de grote pensioenfondsen en gemeenten die eerder Nuon aandelen in de verkoop deden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.