Consumenten bewuster van mogelijke besparing overstap energie

Steeds meer consumenten zijn zich bewust van het prijsvoordeel dat valt te behalen door het maken van een overstap. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2017 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Naast deze conclusie kwamen er nog enkele andere dingen aan het licht.

 

Energiemonitor 2017

De Energiemonitor is een terugkerend onderzoek van de ACM dat weergeeft hoe consumenten denken over de energiemarkt. Bij de recent gepubliceerde Energiemonitor is gekeken naar de houding van de consumenten in de eerste 6 maanden van 2017. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat consumenten zich meer en meer bewust zijn van de hoge energierekening en de mogelijke besparing hierop.

 

Steeds bewuster

Steeds meer consumenten zijn zich bewust van het feit dat de energierekening hoog is en stijgt. Om deze reden zijn er dan ook steeds meer consumenten die hun energierekening doornemen. Hierbij wordt onder andere gekeken of de bedragen kloppen en of het verbruik aannemelijk is. Vooral consumenten die bij hun huidige energieleverancier zijn overgestapt controleren hun energierekening. Daarnaast zijn ook oriënterende consumenten scherper op de bedragen en het totale energieverbruik.

 

Onduidelijkheid

Ondanks dat steeds meer consumenten hun energierekening controleren vinden veel mensen de rekening nog lastig te begrijpen. Zo blijkt dat 34% vindt dat de prijzen niet duidelijk worden gepresenteerd. Daarnaast vindt 30% dat de prijzen binnen de markt lastig te vergelijken zijn. Niet voor niets deed de ACM onlangs nog onderzoek naar de duidelijkheid van energierekening.

 

Hoogte energierekening

Uit de Energiemonitor blijkt dat bij een gemiddeld energieverbruik van 1.409 m3 gas en 3.017 kWh elektriciteit de energierekening gemiddeld €1572,00 bedraagt. Van dit bedrag gaat maar liefst 43% op aan energiebelastingen. Daarnaast bestaat de rekening voor 21% uit netwerkkosten en de meterhuur. Slechts 36% van de rekening bestaat daadwerkelijk uit de kosten voor stroom en gas. En dit percentage zal waarschijnlijk nog verder gaan dalen. In 2018 gaan huishoudens namelijk nog meer energiebelasting betalen.

 

Mogelijke besparing energierekening

Steeds meer consumenten zijn het eens met het feit dat het mogelijk is om veel geld te besparen met een overstap naar een andere energieleverancier. Zo stemde 43% van de consumenten in met deze stelling tijdens de laatste Energiemonitor. Dit percentage lag in 2015 nog op 35%. Een flinke stijging dus. Gemiddelde hopen consumenten €184,00 te besparen met hun overstap. Dit is €3,00 lager dan het bedrag dat de consumenten gemiddeld verwachten te besparen.

 

Grote prijsverschillen

Uit de Energiemonitor blijkt opnieuw dat er grote prijsverschillen bestaan tussen energieleverancier en de diverse energieproducten die consumenten kunnen afsluiten. Het verschil tussen het goedkoopste energieproduct en het duurste energieproduct bedroeg maar liefst €452,00. Zo betaalde een consumenten met een variabel tarief met onbepaalde tijd (slaperstarief) jaarlijks €1713,00. Hiertegenover betaalde men met het goedkoopste eenjarige vaste energiecontract slechts €1261,00 per jaar.

Ook binnen de diverse energiecontracten waren overigens grote verschillen. Zo betaalde men met het goedkoopste eenjarige energiecontract €1261,00 per jaar en €1477,00 met het duurste. Een verschil van maar liefst €217,00 per jaar!

 

Overstappers

Ondanks deze grote verschillen lijkt het aantallen overstappers langzaam te stagneren. Tussen juli 2016 en juli 2017 stapten ruim 1,2 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. Hierbij was bij 78% prijs een van de motivators. Tijdens de oriëntatie gebruikt 49% van de consulten een prijsvergelijkingswebsite. Maar uiteindelijk stapt het grootste deel (31%) over via de klantenservice van het energiebedrijf of via een verkoper aan de deur (20%).

 

Keuze contractduur energiecontract

Uit de Energiemonitor blijkt dat 17% van de consumenten kiest voor een energiecontract met een looptijd van 1 jaar. Daarnaast kiest 3% voor een looptijd van 2 jaar en 24% voor een looptijd van 24%. 9% van de consumenten kiest voor een looptijd van maar liefst 5 jaar. Bijna de helft (47%) van de energiemarkt heeft momenteel een energiecontract met een onbepaalde looptijd.

 
Consumenten bewuster van mogelijke besparing overstap energie
 

Overige uitkomsten

Naast bovenstaande conclusies kunnen er nog diverse korte conclusies worden getrokken op basis van de Energiemonitor. Hierbij zijn onderstaande het meest opvallend of belangrijk;

  • In de afgelopen drie jaar is 41% van de consumenten minimaal 1 keer overgestapt van energieleverancier.
  • 29% van de consumenten is nog nooit overgestapt van energieleverancier.
  • 11% van de huishoudens is 5 of meer keer overgestapt van energieleverancier.
  • Het aantal groene energiecontract stijgt, 69% van de consumenten kiest voor groene stroom.
  • 14% geeft duurzaamheid als aanleiding om over te stappen. 16% stapt daadwerkelijk over met duurzaamheid als belangrijkste reden.
  • Prijsvergelijkers worden steeds belangrijker tijdens de oriëntatie naar energieleveranciers.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *