Canadees oliebedrijf Suncor gaat investeren in schone energie


energie-zon-zonne-energie

Het Canadese oliebedrijf Suncor gaat miljarden investeren in schone energie, met name in zonneparken en windenergie. Daarmee volgt het Shell op om als olie- en gasbedrijf te investeren in schone energie.

Investeren in schone energie

Het Canadese bedrijf, dat een beurswaarde heeft van zo’n 40 miljard euro, is het op vier na grootste olie- en gasbedrijf van Noord-Amerika en de grootste exploitant van teerzandolie in Canada. Met de geplande investeringen maakt het Suncor direct één van de grootste Noord-Amerikaanse investeerders in schone energie. Nu ook Suncor, na Shell, heeft aangegeven te gaan investeren in schone energie, lijkt het dat er een nieuwe trend is ontstaan onder olie- en gasbedrijven. Deze raken namelijk steeds meer geïnteresseerd in investeren in duurzame en schone energie.

Hoge uitstoot van Co2

Het winnen van olie en gas kost veel energie en levert een behoorlijke bijdrage aan de uitstoot van Co2. Algemeen directeur van Suncor, Steve Williams, gaf vorig jaar toe dat de bedrijfsactiviteiten van Suncor een forse bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. Williams erkent deze verantwoordelijkheid en gaf daarom aan een bijdrage te leveren aan de oplossing voor het probleem. ‘ Klimaatverandering is een feit en nietsdoen is geen optie’ aldus Williams.

Schone energie

Het nieuwe windpark waarin Suncor gaat investeren, heeft een capaciteit van zo’n 440 MW. De drie geplande zonneparken gaan een capaciteit opleveren van zo’n 240 MW. Deze drie parken zullen naar verwachting in maart 2018 klaar zijn.

De provincie Alberta

De investeringen van Suncor lijken mede mogelijk gemaakt door de nieuwe subsidieregeling van de provincie Alberta waarmee miljoenen worden geïnvesteerd in duurzame energie. Doelstelling van de provincie is om over 15 jaar zo’n 30 procent van haar energie opwekken uit duurzame bronnen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.