Budget Energie toch weer jaarlijks salderen

Budget Energie gaat toch weer jaarlijks salderen. Het energiebedrijf had sinds 1 juli 2022 in het contract voor consumenten opgenomen dat het bedrijf maandelijks gaat salderen in plaats van jaarlijks. Na een storm van kritiek heeft Budget Energie dus besloten om weer jaarlijks te gaan salderen.

Maandelijks in plaats van jaarlijks salderen is zeer ongunstig voor de consument. Het betekent namelijk dat consumenten tijdens de wintermaanden niet kunnen profiteren van de stroom die zij in de zomer hebben opgewekt.

Kritiek vanuit consumenten en ACM (Autoriteit Consument & Markt)

Door het eenzijdig wijzigen van het contract voor consumenten om maandelijks te gaan salderen, kwam een stroom aan klachten op gang. Niet alleen vanuit consumenten zelf maar ook vanuit de ACM en zelfs vanuit het kabinet. Minister Jetten van Klimaat & Energie, liet samen met ACM weten dat in de wet is opgenomen dat salderen op jaarbasis verplicht is. Hierdoor heeft Budget Energie de contracten voor consumenten weer aangepast en wordt er weer jaarlijks gesaldeerd. Het jaarlijks salderen gaat met terugwerkende kracht in. Dat betekent dat consumenten worden gecompenseerd voor de maanden waarin er maandelijks is gesaldeerd.

 

 

Budget Energie

 

 

Wat is salderen ook alweer?

Op uw eindafrekening voor uw energie staat hoeveel energie u heeft verbruikt en hoeveel u heeft terug geleverd aan het stroomnet. De hoeveelheid energie die u in het betreffende jaar heeft geleverd wordt van uw totale energieverbruik afgetrokken, dit heet salderen.

De overheid had besloten om de salderingsregeling te laten duren tot 1 januari 2023. Maar omdat het lang heeft geduurd voordat de salderingsregeling überhaupt tot stand kwam, heeft het kabinet besloten om de salderingsregeling te verlengen met 2 jaar. Dat betekent dat als u zonnepanelen hebt, u gebruik kunt maken van de salderingsregeling tot 1 januari 2025.

Meer weten over de salderingsregeling? In dit artikel leest u er meer over.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave