Bevries maximumtarief stadsverwarming


Diverse partijen waaronder de Consumentenbond, vereniging van woningcorporaties Aedes, de Woonbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben in een brief minister Wiebes opgeroepen om het maximumtarief voor stadsverwarming tijdelijk te bevriezen. De partijen vinden dat de minister van Economisch Zaken en Klimaat de tarieven pas weer kan wijzigen na het introduceren van een nieuwe warmtewet. Deze nieuwe warmtewet is nodig om de huidige koppeling van de warmtetarieven met de gasprijs af te schaffen.

 

Stadswarmte duurder door stijgende gasprijs

Woningen die aangesloten zijn op stadsverwarming betalen in 2019 gemiddeld €164,00 meer voor warmte. De reden voor de stijgende kosten is de directe koppeling van de warmtetarieven met de gasprijs. Deze steeg de afgelopen jaren namelijk flink. Dit kwam vooral omdat de overheid de energiebelasting fors verhoogde. Volgens de belangenorganisaties is dit niet eerlijk. De hogere prijs voor gas is namelijk deels bedoelt om mensen van het gas af te krijgen. Om deze reden is het dan ook niet de bedoeling dat ook gebruikers van stadswarmte nog duurder uit zijn. ”Daarvoor zouden ze juist beloond moeten worden, in plaats van gestraft”, aldus directeur belangenbehartiging van de Consumentenbond.

 

Nieuwe wetgeving duurt te lang

Om dit probleem op te lossen is het belangrijk dat er nieuwe regelgeving komt. Door het opstellen van een nieuwe warmtewet kunnen de prijzen van gas en warmte worden losgekoppeld. Maar dit duurt volgens Rob Mulder van VEH veel te lang. ”In de tussentijd gaat de belasting op aardgas namelijk stelselmatig omhoog. Daar kun je consumenten die al helemaal geen aardgas meer gebruiken niet de dupe van laten zijn.” Daarnaast is het volgens Paulus Jansen, directeur van de Woonbond, helemaal niet nodig dat de warmtetarieven stijgen. Zo maken warmteleveranciers die aan het warmtenet leveren door de belastingstijging bijna geen extra kosten. ”Warmteleveranciers maken zo extra winst ten koste van consumenten. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

 

Bevriezen tarieven

Om de huidige trend een halt toe te roepen vragen de organisaties de minister op om de Autoriteit Consument en Markt (ACM) opdracht te geven de maximumtarieven voor warmte te bevriezen. Een lagere prijs is volgens de voorzitter van Aedes geen probleem, maar een hogere maximumprijs is uit den boze. Op deze manier moet voorkomen worden dat de half miljoen huishoudens die nu stadsverwarming gebruiken nog duurder uit komen. In 2019 bedraagt de gemiddeld warmterekening €1315,00. Hierboven betalen die gebruikers nog kosten voor stroom. Hierdoor lopen de kosten voor gas, water en licht flink op. Een factor die ook meespeelt is dat gebruikers van stadsverwarming niet kunnen overstappen naar een andere warmteleverancier, waardoor er op die manier ook geen voordeel te behalen is.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.