Ameland volledig over op eigen zonne-energie


Ameland volledig over op eigen zonne-energie

Het grootste zonnepark van Nederland staat sinds kort op Ameland. Het zonnepark, bestaande uit ruim 23.000 zonnepanelen, produceert voldoende zonne-energie om alle 1700 huishoudens op het eiland van energie te voorzien. Hierdoor is er in de toekomst geen extra energie van het vasteland meer nodig.

Het zonnepark past volgens wethouder Oud van Ameland in de ambitie van de gemeente om in het jaar 2020 geheel zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie. "Je mag er best trots op zijn dat we als klein eilandje het grootste zonnepark van Nederland hebben", zegt de wethouder.

Het zonnepark is een initiatief van gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en energieleverancier Eneco. Het park is gelegen bij het lokale vliegveld Ballum en het park beslaat in totaal 12 voetbalvelden.

Kritiek van boeren en natuurbeschermers

Uiteraard zijn er ook partijen die minder blij zijn met het enorme zonnepark. Zo vinden Amelandse boeren en natuurbeschermers het park te groot. En het zou storend zijn voor de populatie weidevogels op het eiland. Yme Brijker, Vogelwacht op Ameland, zegt over het nieuwe zonnepark: "Daar broedden voorheen weidevogels, zoals de kievit, grutto, tureluur en scholekster. Die hebben de open ruimte nodig."

Maar voor kort de grootste

Het zonnepark op Ameland zal waarschijnlijk niet lang het grootste zonnepark van Nederland zijn. Ook in andere plaatsen in Nederland zijn er ambitieuze plannen voor grote zonneparken. Diverse experts vinden dat het zonnepark zonde is van de ruimte. Zonnepanelen zouden volgens hun beter op daken geplaatst kunnen worden, dit aangezien deze ruimte toch voor niets anders gebruikt kan worden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.