Gasprijs begin 2023 laagst in meer dan een jaar

Gasprijs begin 2023 laagst in meer dan een jaar

De gasprijs is sinds eind 2022 in min of meer een vrije val geraakt. Na een forse stijging bereikte de gasprijs op de Title Transfer Facility, de Nederlandse gasmarkt, €245 per MWh in september 2022. Hierna zette een daling in, tot de dag van vandaag. Nu, begin 2023, bereikte de gasprijs een bodemprijs van €56 per MWh. Hiermee is gas nu dus ruim 4 keer goedkoper dan eind 2022.

 

Hoe kan het dat de gasprijs zo fors is gedaald?

Zoals gebruikelijk zijn er meerdere redenen voor zo’n grote prijsdaling binnen de energiemarkt. Een belangrijke reden waarom de gasprijs sinds begin 2023 zo laag staat is het weer. De winter is tot nu toe redelijk zacht en ook voor de komende tijd wordt zacht winterweer verwacht. Hierdoor hoeven mensen minder te stoken, en is er minder vraag naar gas. Hierdoor daalt de gasprijs op de groothandelsmarkt.

Naast een dalende vraag aan gas stijgt het aanbod ook sinds enkele maanden. Na forse tekorten is er gezocht naar nieuwe mogelijkheden om gas aan te kopen. Een van deze oplossingen heeft men gevonden in de vorm van vloeibaar aardgas, ook wel LNG genoemd. Sinds enkele maanden wordt er meer en meer LNG uitgevoerd vanuit een exportterminal in Amerika.

Naast LNG gas uit Amerika wordt er sinds kort ook weer meer gas aangevoerd vanuit Noorwegen. Hiervoor waren diverse pijpleidingen onbruikbaar vanwege onderhoud, maar sinds kort leveren alle netwerken weer gas aan richting West-Europa. Ook dit zorgt er voor dat de gasprijs in Europa daalt.

 

Actuele gasprijs - 26 Januari 2023

 

Wat gaat de gasprijs in 2023 doen?

Ondanks dat de gasprijs al sinds eind 2022 daalt zal dit natuurlijk niet eeuwig zo blijven. Er hoeven maar enkele kleine dingen te veranderen binnen de markt en de gasprijs kan weer opgestuwd worden.

Onze verwachting is dat de gasprijs in 2023 redelijk stabiel zal zijn, maar het is mogelijk dat deze weer ligt stijgt. Nu de coronabeperkingen in China weer zijn afgebouwd zal de industrie weer volop op gang komen. Hierdoor zal er vanuit China meer vraag zijn naar gas. Dit heeft mogelijk een stuwend effect op de gasprijs.

Aan de andere kant zijn er vele analisten die een (milde) recessie voorzien in 2023. Mocht dit gebeuren dan zal de economie en industrie inzakken. In dit geval zal de gasprijs ook fors dalen.

Uiteindelijk kan het nog alle kanten op, maar zulke hoge gasprijzen als in midden 2022 hoeft men niet te verwachten. En dat is maar goed ook, want wie zit er nu te wachten op dergelijke recordprijzen?

 

Wat is de gasprijs per m3 in 2023?

Zoals gezegd kost gas nu rond de €56 per MWh op de Nederlandse gasmarkt. Dit is de prijs die energieleverancier betalen om het op de groothandelsmarkt in te kopen.

Om van 1 MWh naar kubieke meter gas te gaan moet men de prijs vermenigvuldigen met 0,0097694444. Wanneer omgerekend komt het er op neer dat 1 m3 gas nu €0,55 kost.

 

Wat heb ik aan de dalende gasprijs?

Ondanks dat energieleverancier gas nu veel goedkoper kunnen inkopen merkt u hier nog weinig van. Veel energieleveranciers zitten nog met eerder ingekocht gas, dat veel meer gekost heeft. Hierdoor kan men het niet voor de huidige prijzen aanbieden.

Wel is het zo dat men kan verwachten dat de gasprijzen bij energieleverancier de komende maanden zullen gaan dalen. Vanaf 1 april 2023 zullen er waarschijnlijk weer diverse vaste energiecontracten op de markt komen, met mogelijk prijzen onder het prijsplafond.

Wanneer u nu een variabel energiecontract wil afsluiten bij energieleveranciers zoals Essent of Vattenfall dan betaalt u nog snel €2 tot €3 per kuub gas. Hierdoor merkt u zelf erg weinig van de al gedaalde tarieven.

 

Goedkoopste gasleverancier begin 2023

Het lijkt erop dat energieleverancier Budget Energie op het juiste moment energie heeft ingekocht. De energieleverancier biedt namelijk als enige stroom en gas aan onder de tarieven van het prijsplafond. Met het huidige variabele energiecontract van Budget Energie betaalt u nu €1,39 per kuub gas en €0,39 per kWh stroom. Hiermee is overstappen binnen de huidige energiemarkt zeker niet zinloos.

 

Versla het prijsplafond bij Budget Energie – Profiteer van tarieven onder het prijsplafond!

 

Dynamische tarieven bieden mogelijk ook uitkomst

Naast de scherpe tarieven van Budget Energie bieden mogelijk ook energieleverancier met dynamische energietarieven uitkomst. Deze energieleveranciers bieden namelijk actuele tarieven, met een kleine opslag. Hierdoor bent u op de meeste momenten behoorlijk voordeliger uit.

Neem nu bijvoorbeeld Frank Energie. Bij Frank Energie kunt u nu gas en stroom afnemen voor €0,148 per kWh en €0,574 per m3 exclusief de inkoopvergoeding, BTW en energiebelastingen. Met de opslag voor Frank Energie komt dit neer op €0,204 per kWh en €0,84 per m3 gas. Inclusief alle energiebelastingen zorgt dit voor een stroomprijs van €0,356 en een gasprijs van €1,43 per kuub. Ook dit is beduidende lager dan de huidige energietarieven bij grote spelers als Vattenfall en Essent.

Interesante alternatieve voor Frank Energie zijn onder andere NextEnergy en Tibber.

 

De toekomst van de gasprijs

Op dit moment zijn vele Europese landen bezig met het opschalen van hun LNG-infrastructuur. Op deze manier kan men meer gas uit Amerika verwerken, en wordt men minder afhankelijk van gas uit Rusland. Dit is goed voor de gasprijzen, en voor de machtsbalans tussen Rusland en de rest van Europa.

Aangezien nu zo veel landen inzetten op het ontwikkelen van LNG-terminals is de kans groot dat we tegen 2025 veel meer LNG kunnen inkopen. Hierdoor is het mogelijk dat we volledige afhankelijk van Rusland worden, en mogelijk zelfs kunnen genieten van lagere gasprijzen voor overschotten binnen de markt.

Ondanks dat veel landen nu volop inzetten op LNG is er ook een andere kant van de medaille. Om de klimaatdoelstellingen te halen moet de EU minder fossiele brandstoffen gebruiken, en gas op termijn zelfs helemaal in de ban doen. Hierdoor zullen de huidige oplossingen alle voor de korte termijn gelden, maar niet voor de verre toekomst.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave