Aandeel duurzame energie slechts 5,9 procent

Vorig jaar was slechts 5,9 procent van de in Nederland verbruikte energie duurzaam opgewekt. Dit aandeel is een maar een klein beetje meer dan het jaar ervoor, toen kwam namelijk 5,8 procent van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen. Het verbruik aan zon uit wind en zon steeg vorig jaar, de inzet van biomassa daalde juist. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

 

Biomassa grootste duurzame energiebron

Vorig jaar was biomassa opnieuw ruimschoots de grootste duurzame energiebron. Hoewel het totale verbruik hiervan met 2 procent daalde bleef het de grootse bron met bijna 63 procent. Hiermee was het goed voor ruwweg 79 PJ aan duurzame energie. De totale opbrengst aan windenergie steeg in 2016 van ruwweg 25 PJ naar 30 PJ. Het aandeel zonne-energie lag in Nederland nog beduidend lager met een totaal van 6,75 PJ. Zowel wind als zon groeide in 2016 met ongeveer 20 procent. Door middel van aardwarmte, bodemenergie en buitenluchtwarmte werd overigens ook nog een totaal van ongeveer 9 PJ opgewekt.

 

Biomassa grootste duurzame energiebron in Nederland

 

Hoger energieverbruik

Ondanks de stijgingen op het gebied van zon en wind bleef steeg het totale aandeel aan duurzame energie maar matig. Dit komt voornamelijk omdat het totale energieverbruik van Nederland ook flink steeg. Met bijna 4 procent naar een totaal van 2119 PJ. Van dit totaal is slechts 125 PJ, 5,9 procent, opgewekt door middel van duurzame bronnen.

 

Groei wind en zonne-energie

In totaal groeide de hoeveelheid wind- en zonne-energie met 20 procent naar een totaal van 37 PJ. Dit had voornamelijk te maken met het plaatsen van 600 MW aan windparken op zee. Naast deze groei nam ook het aandeel windenergie op land en zonne-energie op land toe. De totale capaciteit aan zonnepanelen steeg van 500 MW naar een totaal van 2000 MW.

 

Energieverbruik uit wind en zon

 

Daling aandeel biomassa

Het aandeel biomassa neemt in Nederland al langer af. Vorig jaar met 20 procent en in 2015 ook nog eens met 10 procent. Dit komt voornamelijk door wijzigingen in wetgevingen. Hierdoor wordt er steeds minder subsidie uitgekeerd en steeds minder biomassa mee gestookt in onder andere afvalverbrandingsinstallaties. Om deze reden stopte onder andere energieleverancier Essent met de inzet van biomassa in Nederland. Naast dit feit daalde het verbruik uit vloeibare bio-transportbrandstoffen ook sterk. Van 13,3 PJ in 2015 naar slechts 10,4 PJ in 2016.

 

Daling aandeel biomassa

 

Verbruik en ontwikkelingen duurzame energie

In Nederland wordt de opgewekte duurzame energie voor 40 procent verbruikt voor warmte. Daarnaast wordt 40 procent van de energie verbruikt voor elektriciteit. De overige ongeveer 10 procent wordt verbruikt voor vervoer.

De ontwikkelingen die uit deze cijfers blijken en een eerder rapport van het CBS over de duurzame ontwikkeling van Nederland zullen op 31 mei door de Tweede Kamer worden besproken. Hierbij zal onder andere het behalen van de afspraken uit het Energieakkoord een belangrijk uitgangspunt zijn.

 

Verbruik en ontwikkelingen duurzame energie

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave