Het jaar 2015 was een goed jaar voor groene energie


Vorig jaar was een goed jaar voor groene energie

Het jaar 2015 was een goed jaar op het gebied van groene energie. Nog niet eerder groeide de opgewekte hoeveelheid groene energie zo snel als in het jaar 2015. Vorig jaar werd er ruwweg 147 gigawatt meer groene energie opgewekt dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit het onlangs gepresenteerde Renewables 2016 Global Status Report. Volgens dit rapport zijn duurzame en hernieuwbare energiebronnen in veel delen van de wereld inmiddels relatief populair. Tevens zouden deze bronnen in staat zijn om de concurrentie aan te gaan met andere traditionele energiebronnen zoals olie en gas.

Ruim 286 miljard euro geïnvesteerd

Uit ruwe schattingen blijkt dat er in 2015 meer geld is geïnvesteerd in duurzame energie en brandstoffen. In totaal schijnt er ruim 286 miljard dollar gestoken te zijn in nieuwe duurzame energiebronnen. Hiernaast is er ook nog veel geld geïnvesteerd in waterkrachtcentrales, deze zijn in dit bedrag nog niet eens meegenomen. Mede door deze hoge investeringen werd er 147 gigawatt groene energie meer geproduceerd dan in het jaar ervoor. Van elke euro die geïnvesteerd wordt in duurzame energie komt ongeveer €0.30 voor de rekening van China. Daarnaast werd er vorig jaar voor het eerst meer geïnvesteerd door ontwikkelingslanden dan door ontwikkelde landen.

Al deze ontwikkelingen binnen de duurzame energiesector houden ook veel mensen aan het werk. Tegenwoordig werken meer dan 8,1 miljoen mensen binnen de hernieuwbare energiesector. En momenteel groeit dit aantal nog met de dag. Vooral de zonne-energiebranche, en bio-energiebranche, zorgen voor vele miljoenen banen.

Overheden stimuleren duurzame sector

Dat de resultaten uit hernieuwbare bronnen zo goed waren komt onder andere omdat steeds meer landen en overheden zich actief met duurzaamheid bemoeien. Door nieuwe afspraken en akkoorden wordt steeds meer energie gewonnen uit duurzame energiebronnen. Daarnaast is duurzame energie ook kostentechnisch steeds interessanter, traditionele energiebronnen beginnen qua prijs namelijk ook steeds meer op hetzelfde niveau te raken.

Nog een hoop werk te verzetten

Ondanks dat vorig jaar een goed jaar was qua duurzaamheid is er nog een hoop werk te doen. “Hernieuwbare energiebronnen bleven in het nadeel als het gaat om subsidies van de overheid. Tegenover elke dollar die besteed werd aan de promotie van hernieuwbare energiebronnen, staan bijna vier dollars die besteed werden aan het handhaven van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.”

Met name doelstelling uit het klimaatakkoord zijn nog ver weg. Als we echt willen dat de opwarming van de aarde beperkt wordt dan zullen we nog een flinke stap extra moeten doen.

Meer weten over dit onderwerp. Bekijk dan het Renewables 2016 Global Status Report.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.