Windenergie

duurzame-windenergie-duur-2015

Windenergie is een vorm van duurzame energieopwekking die steeds meer voorkomt in Nederland. De Nederlandse overheid streeft naar opwekking van 14% duurzame energie in het jaar 2020. In het jaar 2023 zouden windmolens voor ongeveer 8 miljoen huishoudens aan energie moeten opwekken. Dit zal een lastige opgave worden want dit is 3 keer zoveel als dat er momenteel aan duurzame energie opgewekt wordt.

 

Opwekking windenergie in Nederland

Op steeds meer plaatsen zullen er in de toekomst windmolenparken verschijnen. De overheid heeft 11 gebieden geselecteerd waar grote windmolenparken gebouwd mogen worden. Deze gebieden kenmerken zich door harde wind en een lage bevolking, bijvoorbeeld bij haven- en industriegebieden. Daarnaast zullen er op zee meerdere windmolenparken gebouwd worden. Vanaf 2023 zullen deze parken op de Noordzee gezamenlijk ongeveer 4450 megawatt windenergie opwekken, dit is voldoende voor de energieconsumptie van 5 miljoen huishoudens.

 

Hoe werkt windenergie?

Wind is er altijd en genoeg, windenergie is dan ook een van de meest duurzame vormen van energieopwekking. Doordat de wind zich langs de wieken verplaatst gaan deze draaien, deze wieken zetten een as in beweging. Deze as zal door middel van enkele tandwielen nog sneller draaien. Deze beweging van de as zal door een generator omgezet worden in energie. Dit proces werkt net als een fietsdynamo, waarbij magneten en spelen elektriciteit opwekken. De opgewekte windenergie wordt vervolgens vanaf de windmolen getransporteerd naar de energiecentrale.

 

Kritiek op windenergie plannen

In 2015 zullen er een hoop belangrijke afspraken gemaakt worden met betrekking tot de doelstellingen wat betreft opwekking van duurzame windenergie. Dit jaar zullen er bindende afspraken gemaakt worden, contracten worden getekend en projecten worden gestart. Op het vaste land stuit de politiek op flinke weerstand tegen de hoeveelheid en formaten van de windmolens die gebouwd worden. Door de weerstand verplaatsen de windmolenparken zich steeds meer naar de Noordzee, wat enorme kosten met zich meebrengt. De kosten zullen worden verwerkt in de energierekening, een bedrag van wel 18 miljard euro! Dit bedrag zal de enorme kosten over de komende 15 jaar moeten dekken. In vergelijking, dit is meer dan de JSF, de Betuwelijn, De Hoge Snelheidslijn en de Fyra samen. Volgens deskundige is het windenergie plan enkel een politiek doel, de winst voor het milieu lijkt klein en de kosten zijn enorm hoog.

 

Kosten en rendement windenergie

Het produceren van energie uit kolen, olie of gas kost gemiddeld ongeveer 3 a 4 eurocent per kWh, het produceren van windenergie kost nu gemiddeld ongeveer 17 eurocent per kWh. Door de dalende olieprijs lijkt dit verschil in prijs ook al nog maar groter te worden. Hierdoor zullen de windmolenparken voor investeerders steeds minder interessant worden. Ook dit bedreigd de ambitieuze doelstelling van de Nederlandse overheid.

 

Stormachtige maand zorgt voor recordopbrengst windenergie

Aan het begin van 2020 hebben we al te maken gehad met diverse stromen. Zeker in februari hadden we te maken met stormachtige weekenden. Zo zorgden de windstormen Ciara en Dennis voor windsnelheden tot wel 130 kilometer per uur. Deze winderige condities hadden een groot effect op de opbrengst van windturbines. Normaal is ongeveer 10 procent van onze hernieuwbare energie afkomstig van windturbines op land en in de zee. In de maand februari kwam dit aandeel uit op maar liefst 32 procent. Door de hoge opbrengst van de windmolens kwam vorige maand 10,3 procent van onze verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen. Dit is een hoeveelheid die nog niet eerder bereikt is. Vooral op 22 februari werd er een hoop energie opgewekt. Tijdens storm Dennis waren windturbines goed voor maar liefst 4 gigawatt aan energie.

 

Zelf windenergie opwekken

In samenwerking met energieleverancier Qurrent kunt u uw eigen stukje windmolen kopen. Met Windtegoed van Qurrent heeft u uw eigen stukje windmolen en volgt u uw opbrengsten via de app. Op deze manier bespaart u eenvoudig tot wel 30% op uw jaarlijkse energierekening. U kunt al mee doen vanaf een investering van €75,00!

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter